spring naar de inhoud spring naar de navigatie

Toekomstclub 507

Bewonersvereniging Toekomstclub507

Complex 507 is een bijzonder buurtje binnen de wijk Lombok. Het complex volkswoningen was in 1920 een initiatief van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen en heeft een bouwstijl verwant aan de Amsterdamse school. Het bestaat uit 364 woningen in 11 straten rondom de Kanaalstraat.

Een deel van het complex dreigde jaren geleden bijna afgebroken te worden. Dankzij actieve bewoners (tegenwoordig verenigd in Bewonersvereniging 'Toekomstclub507') die het gesprek met woningbouwcorporatie Bo-Ex al die jaren zijn blijven voeren, is dat niet gebeurd. De komende jaren wordt er groot onderhoud gepleegd en er wordt zelfs gesproken over zelfbeheer.

Wishing Well West is aanstichter geweest van Toekomstclub507 en nog steeds de drijvende motor achter de bewonersvereniging. Dit is inherent aan onze visie dat wonen, welzijn en werken niet los van elkaar zijn te zien. Zie ook ‘www community’.

Voor meer informatie over complex 507, de Toekomstclub en de ontwikkelingen rondom het groot onderhoud en het zelfbeheer kun je terecht op www.toekomstclub507.nl.

14 november 2012

 

Bijeenkomst werkgroep community opbouw en zelfbeheer. Aanwezig waren: Steffen, Eloy, Emi, Eut,  Jorrit en Else.

 

8 november 2012

Bespreking en brainstorm met Bo-Ex, Arcadis, Casa, Winket en de Toekomstclub 507. Van de Toekomstclub waren Eut, Onno , Eloy en Else aanwezig.
 

31 oktober 2012

 

PvdA fractie

De fractie van de PvdA kwam op bezoek bij Wishing Well West. 15 Bewoners en winkeliers waren aanwezig.  Vijf onderwerpen zijn besproken, de fractie gaat kijken hoe ze kan helpen….

1. Renovatie /groot onderhoud Complex 507
2. Vernieuwd Welzijn /sociaal makelaarschap
3. Cliënten ondersteuning/sociale raadslieden.
4. Bewonersbedrijf Complex 507
5. Winkeliers/ondernemers Kanaalstraat en Damstraat.

lees verder

Bewonersavond 23 februari

 

De Toekomstclub 507 organiseerde met 7 vrijwilligers een bewonersavond voor alle bewoners van complex 507.

 

De Toekomstclub heeft namens de bewoners van Complex 507,door de Gemeente Utrecht (onder voorwaarde ) een onderzoeksbudget toegezegd gekregen. De bewoners willen graag dat hun huizen behouden en gerenoveerd worden, zodat de sociale structuur en de sfeer van onze oude volkswijk blijft bestaan. Tijdens de bewoners avond hebben we Koen Crabbendam Casa architecten en Tim de Jonge van Winket voor de bouw gevraagd een presentatie te houden.

 

Tim heeft uitgelegd hoe moeilijk het is een balans te vinden tussen de wensen en financiele mogelijkheden van bewoners en een woningbouwcorporatie. Voor hem is het een uitdaging om hier heel goed naar te kijken. Met simpele schema's heeft hij uitgelegd hoe financien en afschrijvingen werken.

 

Koen heeft voorbeelden van renovatie projecten laten zien, zijn insteek was eerst de basis van de nodige ingrepen bekijken en dan zou je nog kunnen zien of differentiatie per paar huizen, mogelijke gaten in de begroting kunnen oplossen.

 

Er is een duidelijke solidariteit tussen de mensen in ons complex, men wil dat ieder kan blijven wonen. We zijn het er wel met zijn alle over eens dat het de belangrijkste wens van ieder is dat de basis bekeken en berekend moet worden en vanuit daar verder te kijken.

Nieuwsbrief Toekomstclub 507

 

Beste bewoners van Complex 507!

Binnenkort komt er een website / blog van de Toekomstclub 507 met informatie over de toekomst van de huizen van complex 507. Tot die tijd is op deze site informatie te vinden.

De Toekomstclub heeft het afgelopen twee jaar tal van gesprekken gevoerd met de Bo-ex, de Gemeente en de politiek. Daarbij hebben we telkens ons standpunt naar voren gebracht; het behoud van onze huizen!

Hieronder een overzicht van teksten en stukken die we hebben geschreven en reacties die we hebben gegeven om onze argumenten kracht bij te zetten:

-oktober 2011:

Inspraak Raadsinformatie avond 2 (RIA)

Achtergrond informatie complex 507 RIA 4 oktober

-september 2011:

Inspraak Raadsinformatie avond (RIA)

-maart 2011:

Sociaal Manifest Toekomstclub 507

-januari 2011:

Reactie in tweekollommenstuk Utrechtse energie (bijlage nieuwsbrief toekomstclub 507 van jan 2011, De bijdrage van de Toekomstclub staat vanaf blz. 22).

-november 2010:

Reactie concept energie plan Utrecht