spring naar de inhoud spring naar de navigatie

projecten 2012

2 november 2012

 

7 Geveltuinen

Weer 7 nieuwe geveltuinen in complex 507. Bewoners konden de plantjes weer ophalen bij Wishing Well West. Buren hielpen elkaar bij het planten.

5 augustus 2012

 

De grootste zonnebloem in Complex 507

In complex 507 ontstaat langzaam aan een groene oase . Tussen de 150 en 200 gevel en boomtuinen zijn aangelegd de afgelopen 5 jaar. In de kleine geveltuinen ontstaan soms fantastisch grote bloemen. Zie deze zonnebloem van 3,50 meter hoog.

30 juni Plantjesdag in Complex 507

 

Dit jaar spaarde bewoners uit Complex 507 zelf voor nieuwe plantjes.
Hoe deden ze dat ?
De week voor 5 mei deden we per folder een oproep….oude spullen te brengen. 30 bewoners brachten spullen die verkocht mochten worden op de 5 mei markt. Er zaten hele mooie spulletjes bij en we hadden top-buurt-verkopers in onze kraam! Met 8 bewoners verkochten we voor 350 euro en hiervan hebben we dit jaar een groot gedeelte van de plantjes kunnen betalen. We hebben prachtige geraniums voor de zomer gekocht.

Op drie verschillende plekken in het Complex
In de van Heutszstraat, de van Riebeeckstraat en de Kanaalstraat 159 (bij wishingwellwest) waren kraampjes bemand door straat bewoners, hier konden buren hun plantje komen ophalen. Onze straten zien er weer fleurig en vrolijk uit.
 

20 juni

 

Ben Eggink op inspiratie bezoek bij Wishingwellwest voor groenprojecten.

Ben is Projectleider samenlevings opbouw bij stichting Dock in Haarlem: http://www.dock.nl.


Hij was door een bewoonster uit Complex 507 getipt, inspiratie op te doen en uit te wisselen over hoe groenprojecten op te zetten. In complex 507 hebben we al 4 jaar ervaring, we hebben veel geveltuinen en boomspiegels aangelegd samen met bewoners en winkeliers en de Gemeente. Dit is langzaam opgebouwd.Vaak wordt het gecombineerd met andere activiteiten. In Haarlem is er veel meer ruimte, ook voor volkstuintjes tussen flats. Ben vroeg zich af, hoe bewoners echt enthosiast te houden door de tijd heen. Op de foto’s staat Ben Eggink voor Monique’s geveltuin, in de van Riebeeckstraat in Complex 507.

Oude spullen voor nieuw groen in Complex 507

 

In de week van 1 tot 4 mei leverde bewoners van Complex 507 oude spullen, die nog goed te verkopen waren. Veel bewoners waren bereid eens goed te zoeken in hun huis wat weg kon Dit omdat de opbrengst van de verkoop ten goede kwam voor onze buurt. Bij het brengen van de spulletjes kwamen veel spontane verhalen los.
Van wie ze geweest waren en waarom de spullen nu een tweede leven gegund was….
De spullen werden door 10 bewoners op de 5 mei markt verkocht.. .
Vorig jaar spaarde we voor een zonnenpaneel en olijfbomen voor palestina, we verkochten zelfgemaakte hapjes, maar dit mocht niet meer vanwege vergunningen…..

Dit jaar hebben we gespaard nieuw groen in onze buurt. 350 euro hebben we opgehaald…..
We proberen als buurt op verschillende manieren onze boom en geveltuinen steeds weer te voorzien van nieuwe plantjes. Ook hebben we 2 keer per jaar een plantjes actie, zodat we het hele jaar door kleine bloembakjes aan de gevel hebben hangen.

Ook stichting Plant een Olijfboom was weer van de partij.
Kristel, de motor van de stichting , is een bewoonster van complex 507. Kunstenaar Jan Coolen ,ook uit 507, maakte een ‘spaar olijfboom’ zodat bewoners uit lombok gezamelijk voor een olijfboom konden sparen, die later geplant worden in Palestina.