spring naar de inhoud spring naar de navigatie

projecten 2011

Burendag in Complex 507

 

Plantjes, kunst, tekencursus en ballonnenwedstrijd

20 bewoners uit Complex 507 hebben, samen met Wishing Well West, Burendag georganiseerd voor hun 11 straatjes.

In de van Riebeeckstraat, Soerabayastraat, Medanstraat, Palembangstraat hebben buren met elkaar de straten weer mooier gemaakt. Monique heeft samen met Aliye en Diane winterviooltjes uitgedeeld voor in de 'gevelbakje' in de straten. Bewoners hielpen elkaar geveltuinen die er niet zo goed bij stonden aan te vullen door wat extra planten en het onkruid weg te halen.

Meubelmaker Wim Sontrop maakte een kunstwerk van hout in de van Riebeeckstraat op de gevel. Het kunstwerk is bedoeld voor bloemen en planten met ruimte voor een vogel.De naam van het werk is Karaman, dit is een plaats in Turkije waar veel Turkse bewoners uit de van riebeeckstraat oorspronkelijk vandaan komen. Het is te bewonderen op nr 13. Voor ander werk van wim bekijk zijn website .


In de Bandoengstraat, Bantamstraat, Ternatestraat van Heutszstraat en Semarangstraat was er veel hulp van bewoners. Het begon s’ochtends met opbouwen van een kraampje in de Bandoengstraat en met de uitgifte van de winterviooltjes, het was gezellig. Ook voor de Ballonnenwedstrijd was heel veel belangstelling. We hebben de eerste gevonden ballonnenkaartjes al terug gestuurd gekregen!

Petri was superdruk met een cursus  tekenen, met echte schildersezels zodat iedereen zich even een kunstenaar kon voelen.Daarnaast waren er een aantal spelletjes en vooral het schietspel deed het goed bij de jochies uit ons complex.

In de Semarangstraat hebben Eut, Emi en Ruben de poort bijgeschilderd en een elektro kastje, die waren wat aangedaan door vuurwerk en graffiti.

Patrick Feit heeft de hele dag mooie foto’s gemaakt.

Na afloop en opruimen hebben we voor wishingwellwest nog een borreltje gedronken en een vuurtje gemaakt. Een mooie afsluiting van en leuke dag.

De bewoners van complex 507 en wishingwellwest willen het Oranjefonds en
Douwe Egberts
bedanken voor het mogelijk maken van een hele mooie dag !
 

Groene burendag kanaalstraat

 

Vrijdag 23 september in het kader van Burendag van het Oranjefonds en Douwe Egberts hebben enthousiaste bewoners van de Kanaalstraat, Damstraat en van Complex 507, samen met Wishing Well West, de boomtuinen in de Kanaalstraat opgeknapt en gefleurd met nieuwe planten en bloemen. Winkeliers hielpen mee met water te geven vuil aan te nemen, of koffie te schenken. Enkele winkeliers hebben zelf al hekjes geplaatst tegen de vervuiling van de tuinen.

Wishing Well West heeft eerder dit jaar samen met een winkeliers en bewoners een plan ingediend bij de gemeente om alle lege boomtuinen te beplanten. In de zomer zijn de eerste planten aangelegd. Door de droogte in het voorjaar waren de vorige planten niet goed gegroeid en de boomtuinen waren nodig aan een opknapbeurt toe.

Naomi Raja Boejan is een onderneemster die zich richt op ondernemen, samenwerken en bewustzijn. Maar ze is ook bewoonster van de Damstraat. Zij kwam naar Wishing Well West met het idee een smaakvolle straat te creeeren in de Kanaalstraat, met eetbare planten. Dit paste naar ons idee erg goed bij het winkelaanbod. Naomi en Wishing Well West hebben overlegd met de winkeliers en ander bewoners en samen gekozen naast verschillende kruiden ook bloeiende en groen blijvers te planten.

Vrijdagochtend is een groep actieve bewoners, mevrouw Prins en mevrouw van der Werf, Naomi, Steffen ,Sami , Bulent, Alex, Onno en Else aan de slag gegaan. Na een dag hard werken was het resultaat te zien. De meeste boomtuinen zijn er weer super uit met mooie planten en bloemen. Het geeft de straat een mooiere aanblik. Om de bomen hebben we bordjes gehangen in drie talen, waarop gevraagd wordt geen vuil in de tuinen te gooien. Sommige winkeliers hebben een hekje om de tuin gemaakt.

Ben jij ook een bewoner die het leuk lijkt de tuinen te verzorgen? Doe dan mee, want we hebben ook jouw hulp nodig om ze mooi te houden.

Hoe?
- Vuil er uit :Wanneer je vuilniszakken, vuil of oude fietsen aantreft in een tuintje, haal het even eruit.
- Water geven: Wanneer je in de buurt woont of vaak winkel in de Kanaalstraat en je ziet dat de planten water nodig hebben, meld het even aan de winkelier of vraag zelf even een paar emmers water.
- Doe mee aan de Groengroep, dan kunnen we een paar keer per jaar collectief de tuinen aanpakken.
Wanneer je interesse hebt mail dan naar Wishingwellwest .(JavaScript must be enabled to view this email address) of bel met Else Huisman 06-17481268

We danken het Oranje Fonds
en Douwe Egberts namens de bewoners en winkeliers van de Kanaalstraat voor de mogelijkheid extra planten te kopen

Gevelrekjes voor complex 507

 

Afgelopen vrijdag 22 juli hebben 2 medebewoners van 507, Wim en Sami, gevelrekjes bevestigd in onze geveltuinen.
Nu zijn bijna alle tuinen voorzien en kunnen de klimplanten eenvoudig tegen de gevels opklimmen.
Zie de foto's hiernaast voor de noeste arbeid die onze buurtgenoten leverden.

De gevelrekjes zijn betaald uit het Leefbaarheidsbudget van de Gemeente Utrecht.

Geeffeest 26 juni in complex 507 (deel 1)

 

Van s 'middags 12.00 uur tot s ’avonds 21. 00 uur was het feest in complex 507. Veel bewoners kwamen kijken, meedoen of waagden een dansje.

Met 30 vrijwilligers uit complex 507 hebben we het Geeffeest georganiseerd. Dat betekent van te voren met elkaar overleggen wie wat doet en wat leuk is om te doen.
Van springkussens tot muziekbandjes uit verschillende culturen alles is via via gegaan.

Bewoners en vrienden van het complex bedachten spelletjes voor de kinderen. De Kids konden een traject afleggen van 8 activiteiten.

Zo was Niels er met een muziek tandemfiets waar jezelf door middel van fietsen met je vriend muziek kon opwekken.

Frans, de electricien uit de buurt, liet via een zonnepaneel zien hoe je
zonlicht om kan zetten in een bewegend kunstwerkje.

Meetje en haar familie organiseerde de karaoke, schminck, taartjes versieren en spring kussen.

Romaissa en Naoual bemande de sportieve zeskamp.

Bij Janneke en haar docher kon je scheikundige proeven doen.

Geeffeest 26 juni in complex 507 (deel 2)

 

Een oude woning in de Bandoengstraat functioneerde als tijdelijk theater. Veronica Lucassen voerde een stuk op speciaal voor peuters: 'de walvis heeft buikpijn' .

Voor de oudere kinderen was er een filosofisch theater van Jan Hoek.

Octay, die ervaring heeft in catering en feestversieringen, had een turkse hoek in gericht en heerlkijk eten klaargemaakt. Net als Alye en haar vriendinnen.

Voor de volwassenen was er een stekjes en plantjes markt. Bewoners hebben stekjes gekweekt en die konden geruild worden. Inmiddels heeft Sami ons allemaal geleerd hoe we goede stekjes moeten maken.

Er was een geefkraam waar je iets aan ander kon geven. Heel wat bewoners zijn blij gemaakt met iets moois. Zo was er onder andere een mysterieus en heel goed geschilderd schilderij gegeven door iemand. Dit komt binnenkort bij wishingwellwest te hangen.

S ’avonds aten we samen, alle bewoners en bezoekers hadden wat lekkers klaargemaakt. De Turkse zangeres Nuran uit Luik zong en hier hebben we lekker op gedanst, Rai muziek van Mohamed Tauirirti. Winnie een Utrechtse zanger met een hele goede stem sloot de avond af met echte hollandse liedjes en polonaise….

Het Geeffeest is mede mogelijk gemaakt uit het leefbaarheidsbudget van de Gemeente Utrecht en Bo-ex.

Fotos gemaakt door Patrick Feijt.

Olijfbomen in Complex 507

 

De bewoners van Complex 507 houden van Geveltuinen en van Olijfbomen. Anouar Amrani, student journalistiek kwam op bezoek bij Wishingwellwest aan de Kanaalstraat om een filmpje over de geveltuinen en kunst in Complex 507 te maken.

Wishingwellwest gaf de tip om ook nog verder te kijken in complex 507. In ons complex wonen namelijk veel bijzondere mensen die zich bezig houden met goede doelen. Zoals Kristel Letschert. Zij heeft een stichting Plant een Olijfboom. Ze plant olijfbomen met vrijwilligers in Palestina.

Sami Awladissa is ook een bewoner in Complex 507 en komt oorspronkelijk uit Palestina, hij helpt Kristels stichting door op 5 mei de activiteiten te promoten. Ook helpt hij Wishingwellwest met groen en geveltuinen.

Projekt boomperken Kanaalstraat

 

In de eerste week van mei worden er in het 1e deel van de Kanaalstraat 20 boomspiegels beplant.

De nieuw aangelegde boomspiegels in de Kanaalstraat waren niet beplant en dienden als opslag voor vuil. WishingwellWest heeft een adoptieplan voor de boomperken voorgesteld. De meeste winkeliers waren enthousiast. In samenwerking met de Gemeente Stadsdienst is een beplantingsplan gemaakt.

Geveltuinen, Boomtuinen en Groengroepen in Complex 507.

 

Op 2 en 9 april heeft WishingwellWest een groendag gehouden. Buurtbewoners beplanten zelf de tuintjes, met hulp en raad van hovenier Kees van der Laan.

Drie jaar geleden was er nog erg weinig groen in complex 507. Bij veel bewoners was er de wens met elkaar het straatbeeld groener en fleuriger te maken.
Inmiddels zijn er in bijna elke van de 11 straten een aantal geveltuinen en boomtuinen, en er komen steeds weer nieuwe stukjes bij. De tuintjes zijn aangelegd door middel van het leefbaarheidsbudget van het Wijkbureau-West.

lees verder

Lente in Complex 507

 

De bollen die Wishingwellwest en bewoners in januari hebben geplant, zitten nog maar een paar maanden in de grond, of ze lopen al uit! Hier een aantal foto's van het eerste groen en de eerste bloemen.

Bloembollen planten in de buurt

 

Zondag 9 januari, was het bollenplantdag in complex 507. We hadden deze dag uitgekozen om met de buurt bloembollen te gaan planten, om in het voorjaar de buurt er fleurig uit te laten zien.

Het was even duimen of de vorst ook werkelijk de grond uit was, maar zondag was een mooie, droge & zonnige dag. Er waren 30 enthousiaste buurtgenoten die bij elkaar 27 geveltuinen en 24 boomspiegels met bollen beplant hebben! Het was een gezellige middag. We werkten met verschillende groepen per straat, dit onder deskundige begeleiding van Hovenier Kees van der Laan.

De bollenplantdag valt binnen het groenprojekt 'van bloembak tot groengroep' en wordt ondersteunt door StadsOnwikkeling van de Gemeente Utrecht.

We zijn erg benieuwd hoe het er in het voorjaar uitgaat zien met al die bloemen, het wordt vast een mooi gezicht!