spring naar de inhoud spring naar de navigatie

nieuws 2011

Jij BELANG RIJK

Donderdag 22 december vanaf 19.30 tot 12.00 vond er bij Wishing Well West een Goed Gesprek plaats tussen 18 buurtbewoners die van elkaar nog niet veel wisten. Er was soep en vuur

JIj Belang Rijk, ging over:

Waar ieder van ons mee bezig is.....
Wat we graag zouden willen......
In t leven, De wereld, De Buurt......
Wat boeit ieder, Inspireert, wat is mooi, wat zou beter kunnen en hoe dan ?

De avond was gezellig en zinvol, mensen leerde elkaar kennen en vertelden waar ze in het dagelijks leven me bezig zijn en hoe dit gekoppeld is aan de wijk en buurt en tijdsgeest. Dwarsverbanden werden gelegd en er werd nagedacht over hoe je initiatieven en behoefte vanuit jezelf inspirerend kunnen zijn voor je buurt.

Onderwerpen die langs kwamen:
Het maken van en bewustwording door kunst en cultuur, Verschillende projecten en studies waar mensen mee bezig zijn. Lessen die gegeven worden zoals koken en yoga. De Plek als inspiratie, je geaccepteerd voelen, wat maakt een buurt, waardoor voel je je verbonden. Gezond Eten, Koken. Alternatieve manieren van je huis op warmte isoleren. Buurt economie en nog veel meer…


Jij Belang Rijk krijgt een vervolg.
 

Sinterklaas en Zwarte Piet en het ritueel van de letter B

Sint en Piet logeren al een week in Complex 507 en hebben samen met de Toekomstclub 507  en Wishing Well West cadeautjes gemaakt .
 

Op 1 December gaven Sint en Piet een speech aan de raad, ze namen het op voor de bewoners van het complex. De woningen zijn erg koud, niet geisoleerd en verspillen zoveel energie.De bewoners houden zich inmidddels warm met bubbeltjes plastic en dekens.Dit past niet in de Energie Neutraal ambitie van Utrecht West.

Piet gaf de aanwezige een chocoladeletter B verpakt in bubbeltjes plastic. Sint vroeg de raadsleden, de letter thuis op hun tong te laten smelten en er voor te zorgen dat ook de huizen in c507 die nu een G- Label hebben een B-label mogen krijgen.
 

Op Zaterdag 26 November en 11 december samenkomst Algerije Nederland Associatie

 

De oprichters Bloufa Benhadada, Djamel Imadalou, Lips Hind en Benhaddya Mohamed-Salah van de nieuwe stichting: Algerije Nederland Associatie (A.N.A), organiseerden zaterdag 26 November bij Wishing Well West een ontmoeting voor de leden van de nieuwe stichting A.N.A. Op 11 december is er een vervolg van deze bijeenkomst.

Lombokker Djamel was eerder actief als vrijwilliger voor Wishing Well West. Djamel komt zelf oorspronkelijk uit Algerije, net als veel van de andere leden van A.N.A. Ook zijn er inmiddels veel jongeren met een half Algerijnse achtergrond geinteresseerd. Ze willen elkaar leren kennen en Europese landen kennis laten maken met de Algerijnse cultuur.

In de planning staan: culturele , sociaal educatieve en economische projecten, waar uitwisselingen van culturen centraal staat Volg stichting A.N.A op: http://nl-nl.facebook.com/pages/Algerije-Nederland-Associatie/269677806409055
 

Animatiecursus bij Wishing Well West

 

In november en December organiseert Wishing Well West samen met Portes een animatie cursus voor 5 jongeren (van 8 tot met 12 jaar) uit Complex 507. Het zijn: Cheyenne, Yavan,Tamara, Alex en David, zij hebben zelf bedact wat ze willen leren met de animatie cursus.

Een vroegere bewoner van complex 507: Alex Ivanov is filmmaker en animator.

In lessen van 2 uur op 6 dinsdagen, leert Alex de jongeren uit complex 507 hoe je een animatie kan maken.
Binnenkort zijn de filmpjes die ze maakte te bewoneren op de  website van Wishing Well West!
 

Ronde tafel gesprek winkeliers en gemeente:

 

Woensdag 16 November organiseerde Wishing Well West een gesprek en ontmoeting tussen Winkeliers van de Kanaalstraat en Damstraat met de ambtenaren van de Gemeente Utrecht, van Dienst Stadsontwikkeling (Wim Greijn & Jan den Boer).

Al eerder organiseerde Wishing Well West een debat met aanbevelingen en vragen aan de Gemeente en het College / wethouder Mirjam de Rijk op 28 maart 2011.
We deden dit samen met de winkeliers en Ondernemers en Bulent Isik, raadslid van de Pvda. Woensdag 16 november was er nu een eerste vervolg gesprek met 6 winkeliers.

De Dienst Stadsontwikkeling heeft aangegeven de komende tijd serieus te onderzoeken welke pijnpunten van de ondernemers opgelost kunnen worden. Daarnaast wordt er gekeken hoe er samen met alle belanghebbende van de Kanaal en Damstraat invulling gegeven kan worden aan dit onderzoek en aan het vormen van een toekomstvisie over het winkel en woongebied.

Hangvogel

 

Wim en Onno hangen de Totemvogel op boven de deur van Wishing Well West.
Zij tuurt met een lichtgevend oogje over de Kanaalstraat.
Ze is iets tussen een zee-arend en een engel….

De vogel is gemaakt door de jongens uit de buurt : Ibrahim, Taofik, Soufjan, Hamza, Mohammed en Yassin i.s.m. Wim Sontrop en Wishing Well West.

Workshop ‘Totempaalvogel maken’

 

De winnaars van de 2e plaats van de ballonnenwedstrijd, kregen van Wishing Well West een workshop 'Totempaalvogel maken'.

Samen met Wim Sontrop, meubelmaker, kunstenaar en buurtbewoner, werkten de jongens een middag aan een 'Totempaalfiguur'. In groepjes werd aan de rare vogel gewerkt. Daarna werden de verschillende onderdelen in elkaar gezet.

De vreemde vogel heeft nu een plek gevonden en zich genesteld boven de deur bij Wishing Well West.

Uitslag Ballonnenwedstrijd Burendag

 

De winnaars van de Burendag ballonnenwedstrijd zijn bekend!! Op burendag, die bewoners samen met Wishing Well West organiseerde, zijn  wel 100 ballonnen opgelaten. 3 Ballonnen daarvan kwamen heel ver.

De ballon van Tamara kwam het verst. Helemaal in Emmen, wel 145 kilometer ver. Ze wint voor de 1e plaats een aantal kinderkookboeken en dat is toevallig haar hobby.

De ballonnen van Ibrahim, Tofik, Sufjan, Hamza, Mohammed en Yassin raakten in de knoop met elkaar en kwamen tot vlak bij Emmen. Net iets minder ver, 133 kilometer. Ze komen dus op de 2e plaats. De jongens krijgen van Wishing Well West een 'Workshop Totempaalvogel' maken. De Workshop wordt gegeven door meubelmaker, kunstenaar en buurtbewoner Wim Sontrop.

De ballon van Pepijn komt op de 3e plaats. Zijn ballon kwam in Doornspeijk terecht, op 61 kilometer van Utrecht. Pepijn wint als prijs een kleurdoos, tekenblok en kleurdinosaurus.

Wishing Well West reikt de prijzen binnenkort uit.

Burendag in Complex 507

 

Plantjes, kunst, tekencursus en ballonnenwedstrijd

20 bewoners uit Complex 507 hebben, samen met Wishing Well West, Burendag georganiseerd voor hun 11 straatjes.

In de van Riebeeckstraat, Soerabayastraat, Medanstraat, Palembangstraat hebben buren met elkaar de straten weer mooier gemaakt. Monique heeft samen met Aliye en Diane winterviooltjes uitgedeeld voor in de 'gevelbakje' in de straten. Bewoners hielpen elkaar geveltuinen die er niet zo goed bij stonden aan te vullen door wat extra planten en het onkruid weg te halen.

Meubelmaker Wim Sontrop maakte een kunstwerk van hout in de van Riebeeckstraat op de gevel. Het kunstwerk is bedoeld voor bloemen en planten met ruimte voor een vogel.De naam van het werk is Karaman, dit is een plaats in Turkije waar veel Turkse bewoners uit de van riebeeckstraat oorspronkelijk vandaan komen. Het is te bewonderen op nr 13. Voor ander werk van wim bekijk zijn website .


In de Bandoengstraat, Bantamstraat, Ternatestraat van Heutszstraat en Semarangstraat was er veel hulp van bewoners. Het begon s’ochtends met opbouwen van een kraampje in de Bandoengstraat en met de uitgifte van de winterviooltjes, het was gezellig. Ook voor de Ballonnenwedstrijd was heel veel belangstelling. We hebben de eerste gevonden ballonnenkaartjes al terug gestuurd gekregen!

Petri was superdruk met een cursus  tekenen, met echte schildersezels zodat iedereen zich even een kunstenaar kon voelen.Daarnaast waren er een aantal spelletjes en vooral het schietspel deed het goed bij de jochies uit ons complex.

In de Semarangstraat hebben Eut, Emi en Ruben de poort bijgeschilderd en een elektro kastje, die waren wat aangedaan door vuurwerk en graffiti.

Patrick Feit heeft de hele dag mooie foto’s gemaakt.

Na afloop en opruimen hebben we voor wishingwellwest nog een borreltje gedronken en een vuurtje gemaakt. Een mooie afsluiting van en leuke dag.

De bewoners van complex 507 en wishingwellwest willen het Oranjefonds en
Douwe Egberts
bedanken voor het mogelijk maken van een hele mooie dag !
 

Groene burendag kanaalstraat

 

Vrijdag 23 september in het kader van Burendag van het Oranjefonds en Douwe Egberts hebben enthousiaste bewoners van de Kanaalstraat, Damstraat en van Complex 507, samen met Wishing Well West, de boomtuinen in de Kanaalstraat opgeknapt en gefleurd met nieuwe planten en bloemen. Winkeliers hielpen mee met water te geven vuil aan te nemen, of koffie te schenken. Enkele winkeliers hebben zelf al hekjes geplaatst tegen de vervuiling van de tuinen.

Wishing Well West heeft eerder dit jaar samen met een winkeliers en bewoners een plan ingediend bij de gemeente om alle lege boomtuinen te beplanten. In de zomer zijn de eerste planten aangelegd. Door de droogte in het voorjaar waren de vorige planten niet goed gegroeid en de boomtuinen waren nodig aan een opknapbeurt toe.

Naomi Raja Boejan is een onderneemster die zich richt op ondernemen, samenwerken en bewustzijn. Maar ze is ook bewoonster van de Damstraat. Zij kwam naar Wishing Well West met het idee een smaakvolle straat te creeeren in de Kanaalstraat, met eetbare planten. Dit paste naar ons idee erg goed bij het winkelaanbod. Naomi en Wishing Well West hebben overlegd met de winkeliers en ander bewoners en samen gekozen naast verschillende kruiden ook bloeiende en groen blijvers te planten.

Vrijdagochtend is een groep actieve bewoners, mevrouw Prins en mevrouw van der Werf, Naomi, Steffen ,Sami , Bulent, Alex, Onno en Else aan de slag gegaan. Na een dag hard werken was het resultaat te zien. De meeste boomtuinen zijn er weer super uit met mooie planten en bloemen. Het geeft de straat een mooiere aanblik. Om de bomen hebben we bordjes gehangen in drie talen, waarop gevraagd wordt geen vuil in de tuinen te gooien. Sommige winkeliers hebben een hekje om de tuin gemaakt.

Ben jij ook een bewoner die het leuk lijkt de tuinen te verzorgen? Doe dan mee, want we hebben ook jouw hulp nodig om ze mooi te houden.

Hoe?
- Vuil er uit :Wanneer je vuilniszakken, vuil of oude fietsen aantreft in een tuintje, haal het even eruit.
- Water geven: Wanneer je in de buurt woont of vaak winkel in de Kanaalstraat en je ziet dat de planten water nodig hebben, meld het even aan de winkelier of vraag zelf even een paar emmers water.
- Doe mee aan de Groengroep, dan kunnen we een paar keer per jaar collectief de tuinen aanpakken.
Wanneer je interesse hebt mail dan naar Wishingwellwest .(JavaScript must be enabled to view this email address) of bel met Else Huisman 06-17481268

We danken het Oranje Fonds
en Douwe Egberts namens de bewoners en winkeliers van de Kanaalstraat voor de mogelijkheid extra planten te kopen

Pop-up Tafel genomineerd voor design prijs!

 

De Pop-Up tafel van Wishing Well West in de Bandoengstraat is genomineerd voor de Rotterdam designprijs prijs.

Wat is dat de Pop-up ?
Het is een een tafel, maar tegelijkertijd een podium of bank die uit de stoep gepompt kan worden. Het zijn drie aparte bladen die onafhankelijk van elkaar omhoog kunnen. Wanneer de pop-up in de weg staat, kan je hem weer in de grond laten zakken.

Wie heeft de Pop-Up gemaakt en waarom?
De ontwerpers Rogier Martens en Carmela Bogman hebben, in het kader van het project C507design van Else Huisman, voor Wishing Well West de Pop - up ontworpen. Dit gebeurde n.a.v. wensen en ideeen van bewoners uit de Bandoengstraat, deze dachten aan een zit / speelplek,
die ook weer makkelijk weggehaald kon worden i.v.m. met veiligheid en ruimte gebrek.
Rogier en carmela kwamen op het lumineuze idée, het object op pompbaar te maken.

Waar staat ie?
Op de stoep van de kruising Bandoengstraat / Ternate straat. Hier zitten bewoners veel buiten en kunnnen ook toezicht houden. Let op als je de pop-up wilt zoeken, kan het goed zijn dat je naar een groen vlak in de stoep moet zoeken, hij is dan namelijk niet opgepompt.

Wanneer gaat ie omhoog?
Drie bewoners die bij de pop-up wonen hebben een sleutel en kunnen er voor zorgen dat de pop-up omhoog of naar beneden gaat. Op speciaal verzoek kan je bellen met Else Huisman van Wishing Well West 06-17481268.

De Pop-up tafel wordt door de buurt gebruikt als marktkraampje bij buurtfeesten, of als podium voor een optreden en kinderen spelen op de tafel als de tafel omhaag staat.


 

Gevelrekjes voor complex 507

 

Afgelopen vrijdag 22 juli hebben 2 medebewoners van 507, Wim en Sami, gevelrekjes bevestigd in onze geveltuinen.
Nu zijn bijna alle tuinen voorzien en kunnen de klimplanten eenvoudig tegen de gevels opklimmen.
Zie de foto's hiernaast voor de noeste arbeid die onze buurtgenoten leverden.

De gevelrekjes zijn betaald uit het Leefbaarheidsbudget van de Gemeente Utrecht.

Geeffeest 26 juni in complex 507 (deel 1)

 

Van s 'middags 12.00 uur tot s ’avonds 21. 00 uur was het feest in complex 507. Veel bewoners kwamen kijken, meedoen of waagden een dansje.

Met 30 vrijwilligers uit complex 507 hebben we het Geeffeest georganiseerd. Dat betekent van te voren met elkaar overleggen wie wat doet en wat leuk is om te doen.
Van springkussens tot muziekbandjes uit verschillende culturen alles is via via gegaan.

Bewoners en vrienden van het complex bedachten spelletjes voor de kinderen. De Kids konden een traject afleggen van 8 activiteiten.

Zo was Niels er met een muziek tandemfiets waar jezelf door middel van fietsen met je vriend muziek kon opwekken.

Frans, de electricien uit de buurt, liet via een zonnepaneel zien hoe je
zonlicht om kan zetten in een bewegend kunstwerkje.

Meetje en haar familie organiseerde de karaoke, schminck, taartjes versieren en spring kussen.

Romaissa en Naoual bemande de sportieve zeskamp.

Bij Janneke en haar docher kon je scheikundige proeven doen.

Geeffeest 26 juni in complex 507 (deel 2)

 

Een oude woning in de Bandoengstraat functioneerde als tijdelijk theater. Veronica Lucassen voerde een stuk op speciaal voor peuters: 'de walvis heeft buikpijn' .

Voor de oudere kinderen was er een filosofisch theater van Jan Hoek.

Octay, die ervaring heeft in catering en feestversieringen, had een turkse hoek in gericht en heerlkijk eten klaargemaakt. Net als Alye en haar vriendinnen.

Voor de volwassenen was er een stekjes en plantjes markt. Bewoners hebben stekjes gekweekt en die konden geruild worden. Inmiddels heeft Sami ons allemaal geleerd hoe we goede stekjes moeten maken.

Er was een geefkraam waar je iets aan ander kon geven. Heel wat bewoners zijn blij gemaakt met iets moois. Zo was er onder andere een mysterieus en heel goed geschilderd schilderij gegeven door iemand. Dit komt binnenkort bij wishingwellwest te hangen.

S ’avonds aten we samen, alle bewoners en bezoekers hadden wat lekkers klaargemaakt. De Turkse zangeres Nuran uit Luik zong en hier hebben we lekker op gedanst, Rai muziek van Mohamed Tauirirti. Winnie een Utrechtse zanger met een hele goede stem sloot de avond af met echte hollandse liedjes en polonaise….

Het Geeffeest is mede mogelijk gemaakt uit het leefbaarheidsbudget van de Gemeente Utrecht en Bo-ex.

Fotos gemaakt door Patrick Feijt.

Punge en vliegwerk

 

" Punge en Vliegwerk”  nodigen je uit om samen met een vriend, vriendin of andere bezoeker van het GeeFFeest een muzikaal rondje te rijden op een Tandemfiets.

De Tandemfiets

Je gaat op de fiets zitten en zet de koptelefoon op die eerder nog uitnodigend over het stuur hing. Je hoort helemaal niks. Langzaam begin je de pedalen in beweging te brengen en merkt dat er krakend geluid klinkt uit de koptelefoon. Je stopt even met trappen. Het wordt weer stil. Hé! Dus als ik trap hoor ik… Nu trap je sneller. Het geluid wordt muziek en klinkt helder door de koptelefoon.

De tandemfiets is een mobiele interactieve installatie waarin samen fietsen,zelf energie opwekken, muziekbeleving centraal staan. Voor meer informatie, e-mail naar: .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Het geeFFeest is een initiatief van Wishingwellwest het wordt zondag 26 juni gevierd in de straten van Complex 507. Het feest gaat over geven in de breedste zin van het woord.