spring naar de inhoud spring naar de navigatie

projecten 2012

27 oktober 2012

 

Werkgroep kids en opvoeding

Deze werkgroep bestaat uit vier buurtbewoners Petri, Annemoon , Marijke en Else. Met elkaar zijn een aantal formats bedacht /workshops voor kinderen, waarin de buurt en ouder mee kunnen doen. Uitgaan van wat kinderen zelf willen, is de basis en de connectie met de mogelijkheden en voorbeelden die ouders en mensen uit de buurt en wijk bieden. De droom, je droom beroep, of droom figuur is het thema wat we als leidraad gaan gebruiken. Hiernaast gaan we opzoek naar buurtbewoners die iets over hun beroep of droom die ze hebben waargemaakt willen vertellen aan de kinderen uit de buurt. Marijke heeft een wervingstekst geschreven en Annemoon heeft haar grafische skills ingezet…

25 oktober 2012

 

Werkgroep: Goodfoodclub en de mobiele keuken

Monique,Yvonne, Anita, Eut en Else.

De Goodfoodclub gaat een buurt restaurant beginnen en kookworkshops geven. Voorop staat mensen in contact brengen met gezond eten. We beginnen klein met etentjes in Wishing Well West. Eut heeft een ontwerp gemaakt voor een mobile keuken die achter de fiets gehangen kan worden en waarmee we naar buurten en straten en scholen kunnen rijden en ter plekke samen kunnen koken met buurtbewoners en kinderen. Het Maliegilde is bezig een prototype te maken. We willen de link leggen naar zelf kruiden en groente verbouwen en de winkeliers van de Kanaalstraat stimuleren biologische groenten in te kopen.

4 en 11 september 2012

 

Bewonersbedrijf en Community 507

Jij Belangrijk: zijn brainstormsessies waar we als bewoners werken aan het vormen van een bewonersbedrijf en een vitale en actieve Community 507.

In Lombok werken bewoners van Complex 507 via hun ontmoetingsplek Wishing Well West aan de vitale gemeenschap. Al 5 jaar lang zet een steeds grotere groei vrijwilligers zich vanuit deze plek in om het onderlinge contact te verbeteren en vanuit samenwerking lokale ideeën en wensen op te pikken en sociaal-maatschappelijke problemen op te lossen. De openbare ruimte is hierdoor bijvoorbeeld verbeterd door veel meer groen , design en kunst. De bewoners werken samen met ondernemers uit de buurt en wijk en proberen echte medezeggenschap bij gemeente en woningbouw te creëren, zodat het locale netwerk, ideeën, activiteiten en ondernemerschap verduurzaamd kunnen worden. Met de oprichting van het Bewonersbedrijf krijgen bewoners de kans om de activiteiten bedrijfsmatiger aan te pakken. Een essentiële voorwaarde om de activiteiten te verduurzamen.

De L.S.A. ondersteunt ons op dit moment een Bewonersbedrijf te worden. Neem een kijkje op de website van L.S.A. en zie al hun interessante projecten en goede werk
http://www.bewonersbedrijven.nl/nieuws/6-kandidaat-bewonersbedrijven-gaan-kwartiermaken/

pdf uitnodiging Bewonersbedrijf

30 juni Petflessenslinger maken voor kids bij de Pop-up tafel.

 

Buurtbewoners Esther, Meetje en Diana hebben samen met 10 kinderen een lange petflessen slinger gemaakt. We hopen hier mee door te gaan en de langste slinger van…… te maken.  Het resultaat tot nu toe hangt in de Bantamstraat. Binnenkort gaat waarschijnlijk het statiegeld van de flessen af. We verwachten dat er dan nog meer flessen bij ons op straat als afval liggen. Het lijkt ons een goed idée, te ontdekken wat er allemaal van deze flessen gemaakt kan worden.

Het Zachte Podium : Donderdag 7 juni Optreden Nizar Rohana

 

De Palestijnse Muzikant Nizar Rohanna gaf in Wishing Well West een optreden. Hij speelde virtuoos Ud voor de bewoners van Complex 507, waar hij een tijd logeerde. Alle hoekjes van Wishingwellwest waren gevuld, met enthousiaste buurtbewoners. Yvonne maakte een kort filmpje.


Maar neem vooral een kijkje op het youtube kanaal van Nizar Rohana: http://www.youtube.com/watch?v=6brygRFoBpg En de website: http://www.nizarrohana.com/

Na en voor het optreden waren er heerlijke Palestijnse hapjes, gemaakt door Sami. Eut maakte een mooi vuurtje buiten, waar we tot laat zaten.

Het zachte podium is een project van Wishingwellwest.
Muzikanten, sprekers ,bewoners, theatermakers, die iets willen laten horen aan buurtgenoten kunnen dit op ons kleine podium binnen, of buitenbij mooi weer.
Zacht …. omdat we vragen niet te hard of versterkt iets te laten horen en zien. Dit omdat onze huizen gehorig zijn. Maar ook zodat we kunnen genieten van fijn besnaard .

Wil jij iets laten horen op het zachte podium, neem dan contact op met else 06-17481268

Jij Belang Rijk 2

 

Donderdag 31 mei, kwamen 15 bewoners uit complex 507 samen.
De tweede bijeenkomst van Jij Belang Rijk stond in het teken van nieuwe planten in het complex en gezond eten.


Planten
We bespraken wat voor planten te kopen van het geld wat de bewoners op de 5 mei markt verdiend hebben.Hoe we een groendag kunnen organiseren, op welke wijze we ons beter per straat kunnen organiseren,met straten vertegenwoordigers en op welke wijze er nog meer bewoners actief kunen worden.

Good Food
In complex 507 wonen hele goede koks, uit alle windstreken. Er wordt veel geexperimenteerd met recepten uit verschillende landen. De ingredienten uit de winkeltjes op de Kanaalstraat en de Laan van Nieuwguinea vormen voor ons een onuitputtelijke schatkist. Naast elkaar te verassen met lekker eten , zijn we op dit moment ook bezig de gerechten vooral ook heel gezond te maken. Van zelfgemaakte Gember- kardemon Limonades, tot Bieten –Mungbonen smeersels… het wordt allemaal gefabriceerd in de keukentjes van Complex 507….

Vuur
Bij mooi weer eindigen we meestal bij het vuur voor Wishing Well West
Bekende en onbekende voorbijgangers, komen er bij zitten en zo onstaan nieuwe ideeen ontmoetingen en vriendschappen…

Jij Belang Rijk , wordt vervolgt…..

Oude spullen voor nieuw groen in Complex 507

 

In de week van 1 tot 4 mei leverde bewoners van Complex 507 oude spullen, die nog goed te verkopen waren. Veel bewoners waren bereid eens goed te zoeken in hun huis wat weg kon Dit omdat de opbrengst van de verkoop ten goede kwam voor onze buurt. Bij het brengen van de spulletjes kwamen veel spontane verhalen los.
Van wie ze geweest waren en waarom de spullen nu een tweede leven gegund was….
De spullen werden door 10 bewoners op de 5 mei markt verkocht.. .
Vorig jaar spaarde we voor een zonnenpaneel en olijfbomen voor palestina, we verkochten zelfgemaakte hapjes, maar dit mocht niet meer vanwege vergunningen…..

Dit jaar hebben we gespaard nieuw groen in onze buurt. 350 euro hebben we opgehaald…..
We proberen als buurt op verschillende manieren onze boom en geveltuinen steeds weer te voorzien van nieuwe plantjes. Ook hebben we 2 keer per jaar een plantjes actie, zodat we het hele jaar door kleine bloembakjes aan de gevel hebben hangen.

Ook stichting Plant een Olijfboom was weer van de partij.
Kristel, de motor van de stichting , is een bewoonster van complex 507. Kunstenaar Jan Coolen ,ook uit 507, maakte een ‘spaar olijfboom’ zodat bewoners uit lombok gezamelijk voor een olijfboom konden sparen, die later geplant worden in Palestina.

13 maart


Voordracht en presentatie voor cursisten van NIROV.

De cursus: Nieuwe Realiteit


Voordracht door Wishing Well West over informele en formele bewoners participatie aan cursisten van het NIROV (Kenniscentrum voor volkshuisvesting).
Guus Haest initiatiefnemer van Houtzaag Molen de Ster, organiseerde een cursus dag door lombok.

Guus Haest vertelde over de geschiedenis en opbouw van Lombok en activiteiten en vrijwilligers organisatie rondom de Houtzaag Molen de Ster. Na een rondleiding door de wijk Lombok, ging hij langs bij het Parkhuis van Lombox, waar over het glasvezelnetwerk, zonnenpanelen en activiteiten met de parkschool werd gesproken.

De rondleiding eindigde bij Wishing Well West, wij vertelden hoe we, vanuit ons loket en projectruimte aan de Kanaalstraat 159,  vanaf 2008 de kracht bewoners uit complex 507 (sociale woningbouw) bundelen in culturele, sociale en groene projecten voor onze eigen buurt en wijk. Ons werd gevraagd hoe en waarom we als bewoners actief zijn en op welke wijze we ons werk van onderop opgebouwd hebben.

Een andere vraag was: wat is er nodig is vanuit de woningbouw en Gemeente om ons soort lokale bewonersinitiatieven en -projecten te verduurzamen?

Al eerder werd dit door ons in interviews besproken, zie de laatste versie van de vechtkrant. Lees hier het artikel.

Jonge Animators en Koks voor Kika deel 1

 

Zaterdag 14 januari 2012 : Presentatie Animatie en Good Food in W.W.W.
De animatie club: Cheyenne, Yavan, Tamara, Alex en David, jongeren uit complex 507, leerde in 6 weken bij Wishing Well West van Alex Ivanov, over de geschiedenis van animatie en hoe je met de hand en met de computer zelf een animatie kan maken.

Het project werd begeleidt en mogelijk gemaakt door Wishing Well West en Portes.

Hier de 2 klei animatiefilmpjes die zij maakten. Hiernaast het filmpje van Cheyenne en Yavan.

Jonge Animators en Koks voor Kika deel 2

 

Hiernaast het  animatiefilmpje van Tamara, Alex, David en Coen.

Jonge Animators en Koks voor Kika deel 3

 

Presentatie en donatie voor een goed doel.
De jonge bewoners van Complex 507 presenteerde hun zelfgemaakte animaties en kookte en bakte voor ouders en buurtbewoners.

De kinderen vroegen een kleine donatie voor het bekijken van hun Films en Kookkunsten, omdat zij graag iets wilden geven aan kinderen die ziek zijn, via het Kika Kankerfonds.

Kika heeft laten weten, dat zij erg trots zijn op de jongeren en het geld goed zullen gebruiken. Wil jij ook met een actie Kika steunen kijk dan op: http://www.kika.nl/.


Animatie Menu, gezond en lekker: Twee super coole klei animatie Films met een uitleg hoe je een animatie maakt.

Komkommerboot met tonijnsalade
Koolsoep
Gezonde Milkshake’s
Ananas , komkommer en kaas spiesjes
Appeltaart
Chocoladetaart