spring naar de inhoud spring naar de navigatie

projecten 2011

30 juni Plantjesdag in Complex 507

 

Dit jaar spaarde bewoners uit Complex 507 zelf voor nieuwe plantjes.
Hoe deden ze dat ?
De week voor 5 mei deden we per folder een oproep….oude spullen te brengen. 30 bewoners brachten spullen die verkocht mochten worden op de 5 mei markt. Er zaten hele mooie spulletjes bij en we hadden top-buurt-verkopers in onze kraam! Met 8 bewoners verkochten we voor 350 euro en hiervan hebben we dit jaar een groot gedeelte van de plantjes kunnen betalen. We hebben prachtige geraniums voor de zomer gekocht.

Op drie verschillende plekken in het Complex
In de van Heutszstraat, de van Riebeeckstraat en de Kanaalstraat 159 (bij wishingwellwest) waren kraampjes bemand door straat bewoners, hier konden buren hun plantje komen ophalen. Onze straten zien er weer fleurig en vrolijk uit.
 

Jij BELANG RIJK

Donderdag 22 december vanaf 19.30 tot 12.00 vond er bij Wishing Well West een Goed Gesprek plaats tussen 18 buurtbewoners die van elkaar nog niet veel wisten. Er was soep en vuur

JIj Belang Rijk, ging over:

Waar ieder van ons mee bezig is.....
Wat we graag zouden willen......
In t leven, De wereld, De Buurt......
Wat boeit ieder, Inspireert, wat is mooi, wat zou beter kunnen en hoe dan ?

De avond was gezellig en zinvol, mensen leerde elkaar kennen en vertelden waar ze in het dagelijks leven me bezig zijn en hoe dit gekoppeld is aan de wijk en buurt en tijdsgeest. Dwarsverbanden werden gelegd en er werd nagedacht over hoe je initiatieven en behoefte vanuit jezelf inspirerend kunnen zijn voor je buurt.

Onderwerpen die langs kwamen:
Het maken van en bewustwording door kunst en cultuur, Verschillende projecten en studies waar mensen mee bezig zijn. Lessen die gegeven worden zoals koken en yoga. De Plek als inspiratie, je geaccepteerd voelen, wat maakt een buurt, waardoor voel je je verbonden. Gezond Eten, Koken. Alternatieve manieren van je huis op warmte isoleren. Buurt economie en nog veel meer…


Jij Belang Rijk krijgt een vervolg.
 

Sinterklaas en Zwarte Piet en het ritueel van de letter B

Sint en Piet logeren al een week in Complex 507 en hebben samen met de Toekomstclub 507  en Wishing Well West cadeautjes gemaakt .
 

Op 1 December gaven Sint en Piet een speech aan de raad, ze namen het op voor de bewoners van het complex. De woningen zijn erg koud, niet geisoleerd en verspillen zoveel energie.De bewoners houden zich inmidddels warm met bubbeltjes plastic en dekens.Dit past niet in de Energie Neutraal ambitie van Utrecht West.

Piet gaf de aanwezige een chocoladeletter B verpakt in bubbeltjes plastic. Sint vroeg de raadsleden, de letter thuis op hun tong te laten smelten en er voor te zorgen dat ook de huizen in c507 die nu een G- Label hebben een B-label mogen krijgen.
 

Op Zaterdag 26 November en 11 december samenkomst Algerije Nederland Associatie

 

De oprichters Bloufa Benhadada, Djamel Imadalou, Lips Hind en Benhaddya Mohamed-Salah van de nieuwe stichting: Algerije Nederland Associatie (A.N.A), organiseerden zaterdag 26 November bij Wishing Well West een ontmoeting voor de leden van de nieuwe stichting A.N.A. Op 11 december is er een vervolg van deze bijeenkomst.

Lombokker Djamel was eerder actief als vrijwilliger voor Wishing Well West. Djamel komt zelf oorspronkelijk uit Algerije, net als veel van de andere leden van A.N.A. Ook zijn er inmiddels veel jongeren met een half Algerijnse achtergrond geinteresseerd. Ze willen elkaar leren kennen en Europese landen kennis laten maken met de Algerijnse cultuur.

In de planning staan: culturele , sociaal educatieve en economische projecten, waar uitwisselingen van culturen centraal staat Volg stichting A.N.A op: http://nl-nl.facebook.com/pages/Algerije-Nederland-Associatie/269677806409055
 

Ronde tafel gesprek winkeliers en gemeente:

 

Woensdag 16 November organiseerde Wishing Well West een gesprek en ontmoeting tussen Winkeliers van de Kanaalstraat en Damstraat met de ambtenaren van de Gemeente Utrecht, van Dienst Stadsontwikkeling (Wim Greijn & Jan den Boer).

Al eerder organiseerde Wishing Well West een debat met aanbevelingen en vragen aan de Gemeente en het College / wethouder Mirjam de Rijk op 28 maart 2011.
We deden dit samen met de winkeliers en Ondernemers en Bulent Isik, raadslid van de Pvda. Woensdag 16 november was er nu een eerste vervolg gesprek met 6 winkeliers.

De Dienst Stadsontwikkeling heeft aangegeven de komende tijd serieus te onderzoeken welke pijnpunten van de ondernemers opgelost kunnen worden. Daarnaast wordt er gekeken hoe er samen met alle belanghebbende van de Kanaal en Damstraat invulling gegeven kan worden aan dit onderzoek en aan het vormen van een toekomstvisie over het winkel en woongebied.

Burendag in Complex 507

 

Plantjes, kunst, tekencursus en ballonnenwedstrijd

20 bewoners uit Complex 507 hebben, samen met Wishing Well West, Burendag georganiseerd voor hun 11 straatjes.

In de van Riebeeckstraat, Soerabayastraat, Medanstraat, Palembangstraat hebben buren met elkaar de straten weer mooier gemaakt. Monique heeft samen met Aliye en Diane winterviooltjes uitgedeeld voor in de 'gevelbakje' in de straten. Bewoners hielpen elkaar geveltuinen die er niet zo goed bij stonden aan te vullen door wat extra planten en het onkruid weg te halen.

Meubelmaker Wim Sontrop maakte een kunstwerk van hout in de van Riebeeckstraat op de gevel. Het kunstwerk is bedoeld voor bloemen en planten met ruimte voor een vogel.De naam van het werk is Karaman, dit is een plaats in Turkije waar veel Turkse bewoners uit de van riebeeckstraat oorspronkelijk vandaan komen. Het is te bewonderen op nr 13. Voor ander werk van wim bekijk zijn website .


In de Bandoengstraat, Bantamstraat, Ternatestraat van Heutszstraat en Semarangstraat was er veel hulp van bewoners. Het begon s’ochtends met opbouwen van een kraampje in de Bandoengstraat en met de uitgifte van de winterviooltjes, het was gezellig. Ook voor de Ballonnenwedstrijd was heel veel belangstelling. We hebben de eerste gevonden ballonnenkaartjes al terug gestuurd gekregen!

Petri was superdruk met een cursus  tekenen, met echte schildersezels zodat iedereen zich even een kunstenaar kon voelen.Daarnaast waren er een aantal spelletjes en vooral het schietspel deed het goed bij de jochies uit ons complex.

In de Semarangstraat hebben Eut, Emi en Ruben de poort bijgeschilderd en een elektro kastje, die waren wat aangedaan door vuurwerk en graffiti.

Patrick Feit heeft de hele dag mooie foto’s gemaakt.

Na afloop en opruimen hebben we voor wishingwellwest nog een borreltje gedronken en een vuurtje gemaakt. Een mooie afsluiting van en leuke dag.

De bewoners van complex 507 en wishingwellwest willen het Oranjefonds en
Douwe Egberts
bedanken voor het mogelijk maken van een hele mooie dag !
 

17 augustus

Bo-ex komt eten in Complex 507

Op 17 augustus kwamen 7 medewerkers van de Bo-ex eten bij bewoners van Complex 507. Dit naar aanleiding van een prijsvraag die Wishing Well West bedacht had. De winnaars van de speurtocht door de wijk een paar maanden eerder mochten bij bewoners thuis komen eten.

Drie bewoners met een culinaire achtergrond maakten een heerlijk drie gangenmenu. Voor iedere gang verkasten we naar een ander huis in het Complex..

We wilden me dit idee aan de Bo-ex laten zien wie er in hun huizen woont. De persoon achter naam en (complex) nummer laten zien. Tevens contact tussen Bo-ex en bewoners op gang brengen.

Geeffeest 26 juni in complex 507 (deel 1)

 

Van s 'middags 12.00 uur tot s ’avonds 21. 00 uur was het feest in complex 507. Veel bewoners kwamen kijken, meedoen of waagden een dansje.

Met 30 vrijwilligers uit complex 507 hebben we het Geeffeest georganiseerd. Dat betekent van te voren met elkaar overleggen wie wat doet en wat leuk is om te doen.
Van springkussens tot muziekbandjes uit verschillende culturen alles is via via gegaan.

Bewoners en vrienden van het complex bedachten spelletjes voor de kinderen. De Kids konden een traject afleggen van 8 activiteiten.

Zo was Niels er met een muziek tandemfiets waar jezelf door middel van fietsen met je vriend muziek kon opwekken.

Frans, de electricien uit de buurt, liet via een zonnepaneel zien hoe je
zonlicht om kan zetten in een bewegend kunstwerkje.

Meetje en haar familie organiseerde de karaoke, schminck, taartjes versieren en spring kussen.

Romaissa en Naoual bemande de sportieve zeskamp.

Bij Janneke en haar docher kon je scheikundige proeven doen.

Geeffeest 26 juni in complex 507 (deel 2)

 

Een oude woning in de Bandoengstraat functioneerde als tijdelijk theater. Veronica Lucassen voerde een stuk op speciaal voor peuters: 'de walvis heeft buikpijn' .

Voor de oudere kinderen was er een filosofisch theater van Jan Hoek.

Octay, die ervaring heeft in catering en feestversieringen, had een turkse hoek in gericht en heerlkijk eten klaargemaakt. Net als Alye en haar vriendinnen.

Voor de volwassenen was er een stekjes en plantjes markt. Bewoners hebben stekjes gekweekt en die konden geruild worden. Inmiddels heeft Sami ons allemaal geleerd hoe we goede stekjes moeten maken.

Er was een geefkraam waar je iets aan ander kon geven. Heel wat bewoners zijn blij gemaakt met iets moois. Zo was er onder andere een mysterieus en heel goed geschilderd schilderij gegeven door iemand. Dit komt binnenkort bij wishingwellwest te hangen.

S ’avonds aten we samen, alle bewoners en bezoekers hadden wat lekkers klaargemaakt. De Turkse zangeres Nuran uit Luik zong en hier hebben we lekker op gedanst, Rai muziek van Mohamed Tauirirti. Winnie een Utrechtse zanger met een hele goede stem sloot de avond af met echte hollandse liedjes en polonaise….

Het Geeffeest is mede mogelijk gemaakt uit het leefbaarheidsbudget van de Gemeente Utrecht en Bo-ex.

Fotos gemaakt door Patrick Feijt.

Punge en vliegwerk

 

" Punge en Vliegwerk”  nodigen je uit om samen met een vriend, vriendin of andere bezoeker van het GeeFFeest een muzikaal rondje te rijden op een Tandemfiets.

De Tandemfiets

Je gaat op de fiets zitten en zet de koptelefoon op die eerder nog uitnodigend over het stuur hing. Je hoort helemaal niks. Langzaam begin je de pedalen in beweging te brengen en merkt dat er krakend geluid klinkt uit de koptelefoon. Je stopt even met trappen. Het wordt weer stil. Hé! Dus als ik trap hoor ik… Nu trap je sneller. Het geluid wordt muziek en klinkt helder door de koptelefoon.

De tandemfiets is een mobiele interactieve installatie waarin samen fietsen,zelf energie opwekken, muziekbeleving centraal staan. Voor meer informatie, e-mail naar: .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Het geeFFeest is een initiatief van Wishingwellwest het wordt zondag 26 juni gevierd in de straten van Complex 507. Het feest gaat over geven in de breedste zin van het woord.

5 mei markt

 

Op 5 mei stond Wishingwellwest op de duurzaamheidsmarkt aan het Muntplein (onderdeel van de rommelmarkt) in Lombok. We stonden er samen met de bewoners van Complex 507. We hadden een terras gemaakt waar bezoekers even konden rusten.
Sami Awladissa en vele anderen verkochten Palestijnse, Turkse en Nederlandse hapjes. Er waren ook Zonnegoden en Zonnebuttons te koop.

Alle opbrengsten gaan naar 2 goede doelen:

-We kopen 7 Olijfbomen voor Palestina, via de stichting http://www.planteenolijfboom.nl/  van bewoonster Kristel Lechert (hier linkje naar een film over haar) .

-En het eerste zonnepaneel voor Complex 507. Aan dit zonnepaneel zullen kunstwerkjes gekoppeld gaan worden de komende tijd.  Zo kan iedereen zien en mee denken hoe je licht in bruikbare energie omzet.

De zonnepanelen die getoont werden op de markt, zijn ter beschikking gesteld door David Molevelt. Hij heeft ene bedrijf in allerlei soorten zonnepanelen en zonneboilers, voor meer info: www.dalemo.nl

Olijfbomen in Complex 507

 

De bewoners van Complex 507 houden van Geveltuinen en van Olijfbomen. Anouar Amrani, student journalistiek kwam op bezoek bij Wishingwellwest aan de Kanaalstraat om een filmpje over de geveltuinen en kunst in Complex 507 te maken.

Wishingwellwest gaf de tip om ook nog verder te kijken in complex 507. In ons complex wonen namelijk veel bijzondere mensen die zich bezig houden met goede doelen. Zoals Kristel Letschert. Zij heeft een stichting Plant een Olijfboom. Ze plant olijfbomen met vrijwilligers in Palestina.

Sami Awladissa is ook een bewoner in Complex 507 en komt oorspronkelijk uit Palestina, hij helpt Kristels stichting door op 5 mei de activiteiten te promoten. Ook helpt hij Wishingwellwest met groen en geveltuinen.

film over C507 design te bezichtigen!

 

C507 Design, 'Van Buurtkunst tot Straatmeubel'  was een tweejarig projekt in de openbare ruimte van Wishingwell-West, filmmaker Roberto Rizzo filmde het project.

 

De film is in 2 delen, deel 1 laat het 'maak' proces zien en deel 2 daaronder, de inwijding van de kunstwerken en ontwerpen.

(leest tekst verder in blokje hieronder)

 


 

film over C507 design deel 2

 

Hier het tweede deel van de film over C507 design!

Roberto volgde de Kunstenaars en Bewoners uit de Utrechtse buurten Complex 507, Complex 501 en het verzorgingshuis het 'Hart van Lombok' een jaar lang. In dit jaar filmde hij het proces waarbij op 7 plekken in de Openbare Ruimte Kunstwerken en ontwerpen gemaakt werden, aan de hand van wensen van bewoners.

De van oorsprong Italiaanse Filmmaker Roberto maakt films over hoe cultuur, community building en bewustzijn samengaan. Bekijk zijn films op: www.Livingpicturefilm.com

Bijeenkomst Winkeliers Kanaalstraat en Damstraat

 

Maandag 28 maart heeft Wishingwellwest i.s.m. Wijkbewoner en Gemeente Raadslid PvdA Bulent Isik, Winkeliers dhr. Schaatsenberg en Yasin Ugur en enkele bewoners, een bijeenkomst georganiseerd voor Winkeliers en Ondernemers in de Kanaalstraat en Damstraat. Het idee achter deze bijeenkomst is om problemen die bij winkeliers en ondernemers spelen onder de aandacht te brengen bij politiek en Gemeente.

Winkeliers hebben de onderwerpen van de avond gekozen: Parkeren & handhaving, Verkeer, vervuiling, De 'WOM', Kop van Lombok en toekomst, veiligheid.

lees verder